image/svg+xml
image/svg+xml

Meslek Yüksekokulumuzda Ormancılık Haftası Kapsamında Küresel İklim Değişimi Bağlamında Türkiye Ormanları Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

Meslek Yüksekokulumuz tarafından Ormancılık Haftası kapsamında "Küresel İklim Değişimi Bağlamında Türkiye Ormanları" konulu söyleşi çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Meslek Yüksekokulumuz tarafından uzun süredir düzenlenen Mesleki Söyleşiler etkinliklerinin bir diğeri; Ormancılık Haftası kapsamında "Küresel İklim Değişimi Bağlamında Türkiye Ormanları" konusunda gerçekleştirildi. Mesleki Söyleşiler VII etkinliğine konuşmacı olarak Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Başmühendis Dr. Aydın Çömez ve Üniversitemiz ile diğer yükseköğretim kurumlarından akademisyen ve öğrenciler katılım sağladılar.

Söyleşinin açılış konuşmalarına yoğun katılım nedeni ile teşekkür ederek başlayan Meslek Yüksekokulumuz Müdürü Öğr. Gör. Dr. Kadri Akçalı; " Küresel iklim değiminin etkisi sadece bir bilim dalı yada alanı kapsayan bir konu değil, günümüzde tüm bilim insanlarının özellikle üzerinde çalışmalar sürdürdüğü bir alan. Özellikle iklim değişimi kaynaklı hava sıcaklıklarında gerçekleşen değişimler bir çok doğa olayını tetiklemekte ve bu durumun etkileri yaşamımızı yoğun şekilde etkilemektedir. Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde düzenlenen bu tarz söyleşiler ile hem mesleki hemde hayatı birebir ilgilendiren güncel konularda her daim fikir alışverişi yapmak ve konunun uzmanlarından bilgiler almak bizler için çok önemli. Benimde yakından takip ettiğim ve başta kişisel olarak önlemlere katkı sağladığım bu konu hakkında yapılacak bu söyleşi ile bireysel olarak kendimizi daha hazır hissedeceğimizi düşünüyorum. Gerçekleştirdiğimiz tüm etkinliklerde bizlere destek olan başta Sayın Rektörümüz olmak üzere Üniversitemiz yönetimine teşekkür ediyor ve değerli konuşmacımıza sözü bırakmak istiyorum." dedi. Açılış konuşmalarından sonra Meslek Yüksekokulumuz Ormancılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şükrü Teoman Güner tarafından Dr. Aydın Çömez'in kısa özgeçmişi ve geçmiş çalışmları ile ilgili bilgi katılımcılara sunuldu.

"Ormancılık politikalarımızı belirlemede iklim değişimi ve etkileri önemli bir çıkış noktası."

Söyleşi kapsamında konuşmalarına küresel iklim değişiminin ne olduğu ve nedenleri ile ilgili bilgi vererek başlayan Çömez, geçmiş yıllarda elde edilen verileri paylaşarak değişim ve etkileri hakkında kısa örnekler ile açıklamalarda bulundu. Sözlerine "Küresel iklim değişimi bağlamında ormancılık faaliyetlerinin planlanması önemli bir nokta; özellikle Orman Genel Müdürlüğümüz ve bağlı tüm birimlerimiz orman alanlarının planlanması ve özellikle de havada bulunan karbondioksit oranını düşürmede en etkili yol olan ağaçlandırma faliyetlerine büyük özen göstermektedir. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ile Ülkemizin de yer aldığı tüm ülkelerin konu özelinde çalışmaları devam etmekte; bizde Ülke olarak yetkili kurumlarımızda gerekli dönemlik ölçümleri yaparak verileri topluyoruz. Bu veriler ile orman arazilerinin planlanması ve ağaçlandırma faliyetleri ile ilgili dönemlik raporları hazırlayarak uygulamaları Bakanlığımızın bünyesinde sürdürmekteyiz. Ayrıca gerek uluslararası gerek ulusal tüm platformlarda bu konu hakkında insanları bilgilendiriyoruz. Her dünya vatandaşının bu konudaki bilgi düzeyini arttırmak ve farkındalık yaratmak bizim için önemli." diyerek devam etti. Ülkemiz özelinde verilen veriler ve örnekler üzerinde değerlendirmelerde bulunan Çömez, daha sonra katılımcılar ve öğrencilerden gelen soruları cevapladı. Sorular kapsamında iklim değişiminin bitki örtüsü, yaban hayatı ve doğal afetler üzerine etkilerinden bahseden Çömez, "Gelecek nesillerimizinde bu konuda bilgilenmesi ve kişisel olarak yaşamlarını bu konuyu göz önüne alarak sürdürmeleri ve tedbir noktasında yeterli bilince ulaşmalarını sağlamalıyız." dedi.

Söyleşi soruların cevaplanması ve teşekkür belgesinin sunulması ile son buldu.