image/svg+xml
image/svg+xml

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları


İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ
NEDİR?

Meslek Yüksekokulumuz öğrencilerinin Bartın Üniversitesi Meslek Yüksekokulları İşyeri Uygulama Yönergesine bağlı olarak bir yarıyıl süresince program alanlarına uygun olan kurum, kuruluş ve işyerlerinde alacakları eğitim İşyeri Uygulama Eğitimi (3+1 Eğitim Modeli) olarak tanımlanmaktadır. Teorik ve uygulamalı eğitimin birlikte yürütüldüğü Meslek Yüksekokulumuzda öğrencilerimiz ilgili yönergede yer alan asgari şartları sağlayarak ders planlarında yer alan yarıyılda İUE 200 kodlu İşyeri Uygulama Eğitimi dersini alarak eğitim modeline dahil olmaktadırlar.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİNİN KAPSAMI VE SÜRESİ NE KADARDIR?

İşyeri Uygulama Eğitimi ilgili yarıyıl süresince (14 hafta, haftalık 40 saat uygulama) mesleki alana uygun olarak kurum, kuruluş ve işyerlerinde gerçekleştirilen uygulama temelli eğitimi kapsamaktadır.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ DERSİNİ (İUP200) ALMANIN ASGARİ ŞARTLARI NELERDİR?

İşyeri Uygulama Eğitimi (İUP 200) dersini alacak bir öğrencinin ilgili yarıyıla kadar hesaplanan genel not ortalamasının 4,00 üzerinden 2,00 ve yukarısı olması gerekmektedir.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİNE DAHİL OLAN ÖĞRENCİLER DEVAM ZORUNLULUĞU OLAN BAŞKA BİR DERSİ DE ALABİLİRLER Mİ?

İşyeri Uygulama Eğitimi dersini alan öğrenciler İşyeri Uygulama Eğitimi (İUP200) dersi dışında devam zorunluluğu olan herhangi bir dersi ilgili dönem içerisinde alamazlar. Uzaktan eğitim yolu ile verilen dersler bu kapsam dışındadır.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ SADECE BARTIN İLİ GENELİNDE Mİ UYGULANIR?

İşyeri Uygulama Eğitimi Meslek Yüksekokulumuz İşyeri Uygulama Eğitimi Kurulunun değerlendirmesi ve karara bağlaması sonucu tüm Türkiye ve Yurt dışında uygun bulunan işyeri, kamu kurum ve kuruluşlarında yapılabilmektedir. Bartın İli sınırlaması söz konusu değildir.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ BAŞVURU SÜRECİ VE YERLEŞTİRMELER NASIL YAPILMAKTADIR?

İşyeri Uygulama Eğitimine dahil olacak tüm öğrenciler İş akış sürecini İş Akış Şeması üzerinden takip edebilirler. Öğrenciler işyeri tercihi sırasında tercih formunda yer alan sayıda farklı işyerini tercih edebilmekte olup, aynı iş yerine ait kontenjandan başvuran öğrenci sayısının fazla olması durumunda akademik başarı göz önüne alınarak yerleştirme yapılmaktadır.

ÖĞRENCİLER İLAN EDİLEN İŞYERLERİ DIŞINDA DA İŞYERİ TERCİHİNDE BULUNABİLİR Mİ?

Birim web sitesi aracılığı ile ilan edilen iş yerleri dışında öğrenciler kendi talepleri doğrultusunda farklı iş yerlerinde eğitimlerini alabilmektedir. Bu durum ile ilgili izlenecek iş akışı bir önceki soru ve cevap alanında mevcuttur.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİNDE DEVAM ZORUNLULUĞU NEDİR?


İşyeri Uygulama Eğitimi süresince devam zorunluluğu %90 olup, raporlu olan günlerde devamsızlığa dahildir. Oluşabilecek diğer özel durumlar ile ilgili durum Meslek Yüksekokulu İşyeri Uygulama Eğitimi kurulunda görüşülür ve Meslek Yüksekokulları İşyeri Uygulama Eğitimi Yönergesi Hükümleri uygulanmaktadır. 

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ SIRASINDA SINAVLARA KATILIM NASIL OLMAKTADIR?

İşyeri Uygulama Eğitimi sürecinde yapılacak olan arasınav ve genel sınavlar ile ilgili akademik takvime uygun olarak öğrenciler İşyerlerinde izinli sayılacaktırlar. 
Ancak öğrencilerin akademik takvim, bölüm sınav programları ve yarıyıl içerisinde aldıkları dersleri gösterir belgeyi (Transkript/Ders Kayıt Raporu vs.) işyerlerine sınav tarihlerinden en geç 7 gün öncesinde sunmaları gerekmektedir.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİNİN BAŞARILI/BAŞARISIZ OLMA DURUMU NASIL BELİRLENİR?

İşyeri Uygulama Eğitimi sonunda başarı durumu %50 oranında İşyeri Uygulama Eğitimi Sorumlusu (Firma), %50 oranında Bölüm İşyeri Uygulama Komisyonu tarafından verilen notun ortalaması ile belirlenmektedir. Başarılı olmak için 100 not puanı üzerinden 65 puan almak zorunludur. Alınan not Bartın Üniversitesi Bağıl Değerlendirme Sistemi Uygulama Yönergesi ve Meslek Yüksekokulları İşyeri Uygulama Yönergesi hükümlerinde belirtildiği üzere harf notuna dönüştürülür.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİNDEN BAŞARISIZ OLMA DURUMUNDA NE YAPILIR?

İşyeri Uygulama Eğitiminden başarısız olma durumunda öğrenci dersi tekrar almak zorundadır. 

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ SIRASINDA SİGORTA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?


İşyeri Uygulama Eğitimi süresince sigorta işlemleri Bartın Üniversitesi tarafından yapılmaktadır.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ SÜRESİNCE ÖĞRENCİLER ÜCRET ALIRLAR MI?

Öncelikle İşyeri Uygulama Eğitiminin temel amacının mezuniyet sonrası nitelikli ara eleman yetiştirmek ve mezunlarımızın mesleki mesailerine daha donanımlı ve tecrübeli başlamalarına destek olmak niteliği taşıdığı unutulmamalıdır. Üniversitemiz Meslek Yüksekokulları İşyeri Uygulama Eğitimi Yönergesi hükümlerinde de yer aldığı üzere ücret konusunda bir taraf olmamakla beraber ilgili kanun hükümleri gereğince öğrencilere ücretlendirme işyerleri, kamu kurum/kuruluşları tarafından yapılabilmektedir.

İŞYERİ UYGULAMA EĞİTİMİ SÜRESİNCE YAŞANABİLECEK PROBLEMLER VE SORUNLARDA NE YAPILMALIDIR?

İşyeri Eğitimi Süresince yaşanabilecek tüm durum ve talepler İşeyri Uygulama Eğitimi Sorumlusu ve/veya Bölüm İşyeri Uygulama Eğitimi Sorumlusu'na ivedilikle bildirilmelidir. Meslek Yüksekokulumuz süreci hassasiyetle takip etmekte ve öğrenci yada işyerlerinden gelebilecek tüm taleplere hızlı bir şekilde cevap vermektedir. İlgili iletişim bilgileri tüm öğrencilere eğitim başında verilmiş olup, anlık iletişim kanalları her daim açıktır.