image/svg+xml
image/svg+xml

Orman Yangınıyla Mücadelede Güncel Durum Mesleki Söyleşiler Kapsamında Ele Alındı

Meslek Yüksekokulumuz tarafından düzenlenen Mesleki Söyleşiler IX etkinliği kapsamında "Orman Yangınıyla Mücadelede Güncel Durum" konusu öğrenci ve mezunlarımızın katılımı ile ele alındı.

Meslek Yüksekokulumuz tarafından geleneksel hale getirilen ve öğrenci, mezun ve mevcut insan kaynağımızın yoğun katılım gösterdiği Mesleki Söyleşiler dizimizin bu ayki ana konusu Orman Yangınıyla Mücadele oldu. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Sn. İkram Çelik'in konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin açılışında söz alan Ormancılık Bölümümüz Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şükrü Teoman Güner orman yangınlarının artış gösterdiği bir dönemde olduğumuza vurgu yaparak;" Bu dönemde ana konu olarak orman yangınları ile mücedele konusunun birimimiz tarafından ele alınması önemli bir husus, özellikle öğrencilerimize aldıkları eğitim sürecinde verdiğimiz ana konuların başında orman alanlarımızın korunması yer almaktadır. Ayrıca iletişimde olduğumuz ve yer aldığımız tüm alanlarda yakın çevremizi bu konularda bilgilendirmeyi kendimize görev ediniyoruz. Bu vesile ile bizleri kırmayarak yoğun mesailerinde zaman ayırıp bizi bilgilendiren konuşmacımız İkram Çelik Bey'e ve bu tarz etkinliklerimize desteklerini her daim hissettiğimiz Sayın Rektörümüz ve Meslek Yüksekokulu Yönetimimize teşekkür ediyorum" dedi.

Söyleşi başlangıcında kısa özgeçmişi ve geçmiş çalışmaları katılımcılara sunulan İkram Çelik, katılımcılara Orman yangınının tanımı, Dünya ve Ülkemizde meydana gelen orman yangınları, Orman yangını ile mücadelede izlenen strateji, Gözetleme ve erken haber almanın önemi ile Karşı ateş ve ısı enerjisi ana başlıklarından oluşan bir sunum gerçekleştirdi.

Konuşması başında orman yangınının temel tanımı ve kimyasal yapısı üzerinde açıklamalarda bulunan Çelik; "1937 - 2020 yılları arasında artış gösteren orman yangınları ile mücadele kurum olarak büyük özveri ve hassasiyet gösterdiğimiz alanların başında gelmekte, eldeki verilerimize göre %47 kısmının sebebi bilinmeyen nedenler ile oluştuğu bilinen ve bunun yanı sıra ihmal ve dikkatsizlik, doğal nedenler, kasıt ve kazalar sonucu meydana gelen orman yangınları Ülkemizin sahip olduğu doğal zenginliklerin başında gelen orman alanlarımıza zarar vermektedir." diye ifadelerine devam etti.

"Temel stratejimiz üç ana basamaktan oluşmaktadır. Bunlar; Önleme, Söndürme ve Rehabilitasyon"

Orman yangınları ile mücadelede mevcut stratejik planın üç temel basamaktan meydana geldiğine değinen Çelik;" Önleme basamağımızın temelini eğitim ve bilinçlendirme oluşturmakta, söndürme ise özellikle mevcut erken uyarı ağımız ile hızlı ve etkin müdahale unsurlarını kapsamaktadır. Özellikle yangın sonucu tahribata uğrayan alanlarımızı ise derhal ağaçlandırma çalışmaları başlatmakta ve süreci büyük hassasiyetle yönetmekteyiz." dedi. Yanan alanların büyüklüğüne bakılmaksızın tüm bileşenleri ile derhal ağaçlandırmanın yapıldığına değinen ve önemini vurgulayan Çelik; "Mücadelemizde temel esas erken müdahale etmek olup bunun gerçekleşmesinin ön şartı ise erken haber almaktır. Farklı gözetleme şekil ve teknolojilerini kullandığımız bu durum özellikle bizi mücadelemizde özellikle güçlü kılmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Orman yangını ile mücadelede Dünyada ilk sıralarda yerimizi aldık ve örnek teşkil etmekteyiz."

Türkiye genelinde yer alan yangın gözetleme kuleleri, kamera sistemleri, termal radarlar, izleme istasyonları ve gözetleme araçlarından oluşan ağ ile mobil gözetleme araçları, dronelar ve insanlı/insansız hava araçlarının mücadelede etkin yer aldığından söz eden Çelik;"Mücadelemizin ana unsuru tabiki mevcut kurum yapımızın gücü, mücadelede yer alan insan kaynağımızın özverisi ve gösterdiği üstün mücadele isteği olarak dükkat çekmekte. Sivil savunma alanından sonra en yaygın telsiz iletişim ağına sahip Kurum olarak geniş yelpazeden oluşan yer ekibimiz bizi Dünyada bu alanda mücadele eden oluşumların ilk sıralarında yer almamızı sağlamaktadır. Bu vesile ile bizlere her daim yol gösterici olan Sayın Bakanımız ve Genel Müdürümüze sonsuz teşekkürler ediyorum. Ayrıca bilinçlenme ve eğitimin önemine birkez daha vurgu yaparak Sizlere ve Üniversitenize bu hususta gösterdiği hassasiyet ve bilgilendirici bu söyleşi nedeniyle teşekkür ediyorum." dedi.

Konuşmalarının son bölümünde görseller kullanarak mücadeleden kareler paylaşan Çelik öğrenci, mezun ve katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak son yıllarda bu alanda gerçekleştirilen teknoljik gelişmeler ve bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı. Kendilerine sunulan teşekkür belgesinin takdimi ve iyi dileklerin paylaşımı ile söyleşi son buldu.